Waarom?

5 podcasts, 14 sprekers, 1 vraag: Welke thema’s mogen we de komende 4 jaar voor jongeren in ieder geval niet vergeten?! Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dat maakt deze vraag ont-zet-tend belangrijk! 


Young010 is in gesprek gegaan met jongeren en experts over 5 onderwerpen: jongerenparticipatie, mentale gezondheid, onderwijs, werken, wonen.

Luister via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de Jongerenbijdrage Regeling (ontwikkeld door Stichting Thuis op Straat). #tossinds1996

Afl. 5 Wonen

We zien steeds meer berichten over hoe onbetaalbaar wonen is geworden. In 2021 zijn er meerdere woonprotesten geweest. Wat is er eigenlijk aan de hand? Waarom is het opeens zo moeilijk om een kamer te vinden, een woning te huren of zelfs een te kopen?

Wijnand en Tishana gaan in gesprek met Mandy, 24-jarige Rotterdamse die ruim 4 jaar actief zoekt naar een woning, maar nog steeds niet succesvol is. Ook al heeft ze al twee jaar een vaste baan. En ze praten met Eva van Breugel, programmamaker bij AIR Rotterdam.

Afl. 4 Werken

 

Door te werken verdien je geld om te leven. Maar hoe kom je aan werk? Is het alleen maar solliciteren of speelt er meer mee? En wat maakt het dat jongeren soms heel veel moeite moeten doen om aan een baan te komen?

Tishana en Wijnand gaan in gesprek met Tom, 19-jarige die zag hoe belangrijk een netwerk was voor het krijgen van een baan. Ook spreken we Yoshua Priele, van Young UP, een organisatie die zich richt op de talentontwikkeling van jongeren met een focus op de arbeidsmarkt. Die ook praktische tips geeft voor het vinden van werk! Als laatste spreken we met Alina Bijl, voorzitter van FNV Young en United (de jongerentak van de FNV vakbond) die met ons uitzoomt: wat moeten we doen om de positie van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren?

 

Afl. 3 Onderwijs

Fysieke lessen en colleges komen langzaamaan weer terug, maar is het wel wenselijk dat onderwijs terug naar het oude ‘normaal’? Wat is goed onderwijs en hoe moeten wij het huidige onderwijssysteem klaarstomen voor de toekomst? Nuno spreekt Abby over haar ervaringen met onderwijs in coronatijd. Te gast zijn Ahmet Dikbas, docent maatschappijleer en projectleider bij team Next, en Monique van den Heuvel, hoofddocent pedagogiek en didactiek bij de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn op Hogeschool Rotterdam. 

Afl. 2 Mentale gezondheid

 

De mentale gezondheid van jongeren is ontzettend vaak een thema in het nieuws sinds de corona crisis. En helaas niet in positieve zin. Wat is er aan de hand? Waarom is dit zo? En wat kunnen we eraan doen? 

In deze aflevering praten Meli en Abby met Prof. Dr. Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie die veel onderzoek doet naar hoe de hersenen van jongeren werken, Jorian de Korte vrijwilliger bij Stichting @ease die laagdrempelig psychologische hulp biedt aan jongeren en Fren, een 19-jarige Rotterdammer die spreekt als ervaringsdeskundige. 

Afl. 1 - Jongerenparticipatie

 Deze eerste aflevering gaat over #jongerenparticipatie. Wat is het, hoe zou het eruit moeten zien, waarom is het belangrijk en hoe betrekt de gemeente de stem van jongeren in het nieuwe coalitieakkoord?

We gaan met onze gasten op onderzoek over hoe we de de stem van jongeren borgen en dit een duidelijke plek geven in Rotterdam. We spreken Mayra Pereira Furtado dos Reis oud voorzitter van de Jongerentop010, ook spreken we procesmanager jongerenparticipatie bij de gemeente Giovanni Fritschij 赵凡尼 en tot slot praten we met de kinderombudsman voor Rotterdam e.o. Stans Goudsmit
Luister via spotify, apple podcast en google podcast!